Cole Morgan (New York, 1950) studeerde na een Amerikaanse kunstopleiding lithografie en kunsthistorie in het Italiaanse Florence. Inmiddels woont en werkt hij al bijna twintig jaar in Nederland.
Cole Morgan exposeert regelmatig in een groot aantal landen in Europa, waaronder Frankrijk. Op het ogenblik krijgt zijn werk veel aandacht in Amerika.

In Florence heeft Cole Morgan de techniek van de steendruk oftewel de lithografie geleerd. Daar verwierf hij het meesterschap dat in al zijn litho?s te herkennen is. Met fotografische nauwkeurigheid bouwt hij de ontwerpen hiervoor op, waarbij hij negen … tien verschillende kleuren gebruikt. Voor dit gecompliceerde proces is voor iedere kleur een aparte steen nodig.

Zijn techniek is z¢ verfijnd dat hij erin slaagt de verschillende vormen ieder een eigen textuur te geven. De litho?s zijn bovendien ?aflopend?, dat wil zeggen de afdruk loopt tot aan de rand van het papier, hetgeen binnen de lithografie zelden voortkomt.

Cole Morgan speelt binnen de tweedimensionale ruimte van zijn schilderijen en litho?s met suggestie en werkelijkheid. Via de ?markers? aan de rand van het vlak leidt hij het oog van de kijker binnen in het veld van zijn compositie.

Ook de ogenschijnlijk willekeurig geplaatste tekens hebben de functie de beschouwer naar het centrale beeld te voeren. De vormen lijken door hun oppervlak en schaduw niet geschilderd maar opgeplakt en zorgen bij nauwkeuriger bekijken, iedere keer voor nieuwe verrassingen. Hieruit blijkt Morgans achtergrond als figuratief schilder.

Klik hier om alle schilderijen van deze kunstenaar te bekijken.