Elisabeth Koetsier (Zwolle 1952) leeft in de jaren ’70 grotendeels in Noord-Afrika, met name in Tunesi‰ en Marokko. Terug in Nederland volgt zij de opleiding monumentale vormgeving (specialisatie schilderen) aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Kampen. Sinds 1990 werkt zij afwisselend in Nederland en Frankrijk.

Het werk uit de eerste jaren is sterk be‹nvloed door de Arabische wereld (traditionele weefsels, calligrafie). In de jaren negentig ontstaan de typische stillevens monumentale uitvergrotingen van eenvoudige alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals schalen, vazen en kommen. Geleidelijk aan ontstaan er ook landschappen, meestal met een of ander bouwsel, en plattegronden of constructie-achtige voorstellingen van gebouwen. Hierin treft vaak een aspect van heimwee: verlangen naar een paradijselijk, ge‹dealiseerd land, verlangen naar het huis waarin je je geborgen zou kunnen voelen. Naast het stille, sobere oeuvre laten de laatste jaren weer uitbundig, barok werk zien. Het is een voortborduren op dezelfde thema’s, maar vazen zijn nu overdadig gevuld.

Elisabeth Koetsier schildert de dingen waar ze mee omgaat, die ze in huis of daarbuiten om zich heen heeft. Ze onderzoekt hoe vormen zich verhouden tot elkaar en de omringende ruimte. De huid van haar beelden bouwt ze op uit kleuren die in transparante lagen over elkaar heen gezet worden. Kenmerkend zijn de inkt-lijnen of -tekeningen die over het geschilderde beeld heengezet worden. Zwaar papier of een doek/lap vormen de drager. Soms voegt zij nog een extra laag toe: uitgeknipte vormen van papier of stof zoals fluweel en kant. Elisabeth Koetsier is vooral een materiaalschilder.

Het werk van Elisabeth Koetsier werd aangekocht door musea (zoals het Nederlands Textielmuseum) en ge‰xposeerd op internationale kunstbeurzen zoals de KUNSTRAI in Amsterdam en de TEFAF in Maastricht. Verder exposities o.a. in Frankrijk (Parijs: Galerie Gloria Cohen; Albi: Palais de la Berbie; Toulouse: Espace Ecureuil), in China (Hong-Kong: Mandarin Oriental Fine Arts; Macao: Roger’s Tower).

Klik hier om alle schilderijen van deze kunstenaar te bekijken.