ERIC DE NIE (1944, Leiden) studeerde MO-tekenen aan de G. Rietveldacademie in Amsterdam. Hij doceert aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en aan de Koninklijke Academie van Beeldende kunst in Den Haag. De Nie ontving o.a. in 1976 de Europa-prijs voor Schilderkunst in Oostende, Belgi‰ en in 1997/98 een werkbeurs van het Fonds BKVB Amsterdam. Zijn werk bevindt zich in de collecties van musea en diverse grote bedrijven.
De zogenaamde Laufbilder van Eric de Nie komen planmatig tot stand. De keuzemomenten in het ontstaansproces zijn helder afleesbaar en de beheersing van het toeval luistert nauwkeurig.
Het uitgangspunt is doorgaans een van zijn eerdere werken. De keuze van de eerste kleur, het formaat, de ondergrond, de positie van het doek, het verloop van de druiplijnen of het met de kwast geschilderde raster, de dekkende, transparante of meer of minder viskeuse kwaliteiten van olie- dan wel acrylverf, dergelijke keuze mogelijkheden zijn in hoge mate afhankelijk van wat de Eric de Nie op een eerder moment heeft geconcludeerd.
Het denken en kijken en de afwegingen tijdens het uitvoeren articuleren vervolgens de inhoud van het werk. Achteraf bepaalt De Nie de onder- of bovenliggende positie van een zijde en de horizontale dan wel verticale beeldstand. De spanningsverhouding tussen wat hij de lineair-ritmische ruimtebeschrijving noemt en de autonome kwaliteit van het abstracte beeld is daarbij maatgevend. Het beeld moet verrassen door zijn expressieve kracht: nu eens luchtig, dan weer ernstig, vari‰rend van plat tot ruimtelijk, van eenvoudig tot complex.

Klik hier om alle schilderijen van deze kunstenaar te bekijken.