“In het werk dat ik nu maak is de vorm het belangrijkst en de toevalligheden die het snijden in linoleum met zich meebrengt. Ik zet geen kant en klare dingen meer neer, er is ruimte voor fantasie. Wat ik nu maak, die abstracte vlakken, de vreemde vormen die erin zitten, daar kan ik meer mee en dus, denk ik, de toeschouwer ook.”

De beeldend kunstenaar en de NS
Wap heeft mogelijk meer bekendheid gekregen als beeldend kunstenaar: sinds 2009 rijden de Sprinter van de Nederlandse Spoorwegen, waarin de glazen tussenschotten en de bekleding van de stoelen naar een ontwerp van Hans Wap gemaakt zijn.

De dichter Hans Wap
Hans Wap debuteerde in 1967 als Hans Melchior Wap bij uitgeverij De Arbeiderspers met ïSchoten en Filtersigarettenï.
De bundel ïDe laatste lemmingï opent met een gedicht waarin zijn Duitse moeder hem als baby in de kinderwagen door een verwoest Rotterdam rijdt. Dat zijn moeder Duitse was, maakte Hans Wap op de lagere school niet populair. Hij beschrijft hoe er tijdens vechtpartijen meer dan zes brillen worden vernield. Zijn moeder vertelde dat de brillen beschadigd raakten tijdens het voetballen.

ïDe laatste lemmingï is een pleidooi voor open grenzen. Zo besluit Wap een gedicht over asielzoekers met de regels: ‘Bestaan er andere mensen dan gelukzoekers / wijs ze mij aan // ik zal ze het land uitjagen’. Hij komt tot die conclusie omdat zowel zijn eigen als de ouders van zijn vrouw niet honderd procent Nederlands zijn. ïDe laatste lemmingï kent een prachtig liefdesgedicht voor die roodharige vrouw, Pamela Homoet, hoofd van het kostuumatelier van het Scapino Ballet, waarvoor Wap als beeldend kunstenaar ook decors ontwierp.

Klik hier om alle schilderijen van deze kunstenaar te bekijken.