Henk van der Ven heeft een bijzondere binding met de huid van het schilderij. De verf lijkt een pleisterlaag, niet overal even goed dekkend. Hier en daar zijn vormen en tekens ingekrast. Hij schildert laag over laag, soms glacerend, dan weer half dekkend. Daardoor ontstaan po‰tisch verstilde schilderijen. De kleuren gaan een verbinding met elkaar aan doordat delen van onderliggende lagen zichtbaar blijven in het uiteindelijke schilderij. De beeldtaal van Van der Ven bevat tekenachtige elementen naast monumentale vormen. Hij haalt zijn inspiratie uit zijn direkte omgeving. Daarin is de rivier bijvoorbeeld een voortdurende inspiratiebron voor het maken van innerlijke reizen.

In het schilderproces worden zekerheden in twijfel getrokken, weggeschilderd of weggekrabd. De sporen hiervan, de littekens, blijven zichtbaar als de binnenkant van de ziel van de schilder.
De schilderijen van Henk van der Ven ontstaan in reeksen, uitgewerkt in thema?s als: ?Brug en Tijd?, ?De Wandeling?, ?De Reis? en ?De Ommuurde Tuin?.

Klik hier om alle schilderijen van deze kunstenaar te bekijken.