Het werkterrein van Luk Van Soom is de kosmos. Hij is gefascineerd door de geheimen van verre sterren, door uitdijende heelals en door het inwendige van ongrijpbare wolken. Maar hij laat zich niet verleiden tot verklaring, beseffend dat er ten diepste geen verklaring is. Dan maar een spel ervan maken, dat leidt tenminste tot nieuwe ontdekkingen. Zoals de mogelijkheid van bestelbare sterren, afgeleverd als aluminiumprofielen op het dak van een oud Fiatbusje. Of de maakbare wolk uit de wolkenfabriek, zoals hij ons presenteert tijdens de Bi‰nnale Kijkduin 2009. Een wolk waar je doorheen kunt lopen, samengesteld uit drieduizend waterflessen. Een wolk zonder water, ja hij bestaat, want de flessen zijn leeg.
Kortom, Luk Van Soom wenst kind te blijven in zijn verwondering over het heelal. Maar in die na‹eve humor schuilt zijn po‰zie. Hij neemt je mee op zijn fantasiereizen door de ruimte en brengt je geest op zijn vrijgespeelde golflengte. Hij toont aan dat berusting in het onverklaarbare het denken bevrijdt en een nieuwe, creatieve ruimte schept. En in dat eigen universum plaatst hij zijn monumentale, architecturale objecten als verwijstekens naar het universele, oorspronkelijke denken.

Biografie
Luk Van Soom is afkomstig uit Weelde-Statie, een dorp in het noorden van de provincie Antwerpen, waar hij in contact kwam met een plaatselijke meubelmaker die hem inspireerde tot beeldhouwkunst. Hij studeerde tussen 1973 en 1980 aan de Academie voor Schone Kunsten te Turnhout en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en vervolgens aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen tot 1983. Tijdens die periode won hij prijzen zoals de prijs van Lerius: figuurboetseren en de prijs voor Beeldhouwen van de provincie Antwerpen.

Van 1990 tot 1993 was hij docent aan de Amsterdamse Rietveld Academie. Ook is hij vanaf 1990 tot heden als zodanig verbonden aan de Academie St. Joost in Breda en vanaf 1997 tot 2003 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen.

Vanaf 1998 is hij zelfstandig beeldend kunstenaar. Intussen heeft hij ongeveer 50 beelden in de openbare ruimte staan doorheen Belgi‰ en Nederland.

Klik hier om alle schilderijen van deze kunstenaar te bekijken.