Sjoerd Bakker (1943), opgeleid aan de Rietveld-academie te Amsterdam, is in hoge mate gefascineerd door Zuidoost Azi‰ en Japan. In zijn grafisch werk en aquarellen is de invloed hiervan duidelijk te herkennen, onder andere door de eenvoud van vorm en kleur. Het werk straalt een mystieke rust uit. De vaak egaal gekleurde achtergrond van zijn werken met op de voorgrond een aantal zorgvuldig getekende ornamenten onderstrepen de Japanse invloeden nogmaals. Zijn werken zijn meestal langwerpig van vorm en doen denken aan klassieke Japanse prenten. In het werk van Sjoerd Bakker komen hedendaagse voorwerpen voor in verstilde landschappen. De toeschouwer wordt zich zo bewust van de realiteit. Ander voorwerpen verwijzen juist naar de tijdelijkheid van het bestaan. Het eeuwige versus het tijdelijke wordt veelal met humor weergegeven.

?Een reisbeurs voor Japan, lang geleden, bracht me uiteindelijk bij een klein houten huis aan de voet van de Fuji-san, de heilige berg van deze natie. Drie maanden bleef ik daar en het bleek blijvend letsel in de artistieke zin. Daarna ben ik jarenlang teruggekeerd naar dit land, heb er vele tochten gemaakt en nog vaker ge‰xposeerd. De natuur die er schitterend is, werd vaak het uitgangspunt voor mijn etsen en schilderijen. Op de voorgrond een object, of een spoor van menselijke aan- of afwezigheid.

Aanvankelijk was er een grote taalbarriŠre met de Japanners, maar ze accepteren me meestal snel zodra ze mijn artistieke vertalingen van hun land lazen.
Het ontroert ze dat ik van zover kwam om dat allemaal te doen.
Een reisbeurs voor Japan, lang geleden, bracht me uiteindelijk bij een klein houten huis aan de voet van de Fuji-san, de heilige berg van deze natie. Drie maanden bleef ik daar en het bleek blijvend letsel in de artistieke zin. Daarna ben ik jarenlang teruggekeerd naar dit land, heb er vele tochten gemaakt en nog vaker ge‰xposeerd. De natuur die er schitterend is, werd vaak het uitgangspunt voor mijn etsen en schilderijen. Op de voorgrond een object, of een spoor van menselijke aan- of afwezigheid.?

Klik hier om alle schilderijen van deze kunstenaar te bekijken.