De schilder Thomas van der Linden wil in zijn werk zo veel mogelijk werelden bereiken. Zijn complexe composities mogen associaties oproepen met het sprookje van Pinoccio of met een dramatische balletdanseres terwijl het ook een bureaulamp kan zijn of een landschap. Hij wil het een zeggen door middel van het andere. Hij houdt van de spanning van het zien van een gezicht in een wolk of een boomstronk, niet gemaakt maar ontstaan.

Ondanks de onnavolgbare gedachtesprongen kenmerken zijn schilderijen, aquarellen en tekeningen zich door een stabiele ordening. Van der Linden heeft een zeer persoonlijke beeldtaal die direct herkenbaar is in de grafische behandeling van contouren en vlakken in een ritmische herhaling. De motieven staan in een hecht verband tot elkaar. Het is een kettingreactie waarin de ene vorm de andere oproept.

Het heldere kleurgebruik draagt in belangrijke mate bij tot de sfeer van een werk en geeft er mede betekenis aan. Zo wordt een droge, vettige of waterige uitstraling bereikt, een idee van nonchalance of vastberadenheid gesuggereerd, een luchthartige of juist melancholische stemming opgeroepen. Typerend voor van der Linden is echter de relativering door middel van een vrolijke noot, opdat het doek voor meerdere uitleg vatbaar blijft.

Klik hier om alle schilderijen van deze kunstenaar te bekijken.