De kunstenaar Ysbrant van Wijngaarden is bekend onder de kunstenaarsnaam ‘Ysbrant’ of ‘Ysbrant.17’.

‘Ysbrant schildert niet grof, maar fijn-expressionistisch. Perspectief vindt hij onbelangrijk. Zijn afbeeldingen zijn allemaal even plat, ook doordat hij zijn figuren in wisselende en vreemde houdingen neerzet. Zijn schilderijen neem je niet en passant in je op. De indrukwekkende hoeveelheid informatie laat dat niet toe. Het zit propvol gegevens die je overspoelen en overweldigen; en ook vermoeien.’, probeerde het Nederlandse weekblad Elsevier zijn stijl te omschrijven in 1986.
Een andere criticus gewaagde van een volgeling van de Cobra (Copenhagen, Brussel, Amsterdam): ?Ik heb niks met Cobra te maken en ik ben ook geen “wilde” schilder. Ik weet niet hoe ik mezelf moet omschrijven, aller, als het moet, zet me dan maar bij de expressionisten,? foetert hij zacht.

‘Hij is de schilder van de rijke verbeeldingen, met verf en penseel vertelt hij sprookjes en die kunnen best kwaadaardig en wreed zijn. Ysbrant is een verteller van verhalen die niet vatbaar zijn voor ‚‚n interpretatie, neen, zijn verhalen bevatten een waaier aan mogelijkheden.’ (PhotoNews)

Naast schilderijen, sommigen van monumentale afmetingen, maakt Ysbrant ook grafisch werk: etsen, litho’s en zeefdrukken.
Een aantal werken is permanent ge‹nstalleerd.

Prijzen
Camille Huysmansprijs, 1960

Opleiding
Academie voor de Schone Kunsten, Venetie (1963)
Schule des Sehens, Salzburg (1958)
Hoger Instituut voor Schone Kunsten, Antwerpen (1957)
Central School of Arts and Crafts, London (1956)

Klik hier om alle schilderijen van deze kunstenaar te bekijken.